Keimpe houdt molen De Passiebloem draaiende

Zwolse oliemolen heeft sinds dit weekeinde een nieuwe molenaar. Daarmee gaat een droom in vervulling.

Bij De Passiebloem zijn ze dolgelukkig dat ze er sinds dit weekeinde een nieuwe molenaar bij heb­ben. Want het valt niet mee om de molen draaiende te houden met het afnemende aantal vrijwilligers. Voor Zwollenaar Keimpe de Haan gaat op zijn beurt een droom in ver­vulling.

Had u allang een passie voor molens?

“Ja, molens zijn prachtig en indruk­wekkend omdat ze op windkracht draaien. Eigenlijk is het een oud mechaniek dat nog steeds bijna feilloos functioneert. Ik ging altijd met enige regelmaat molens kijken, maar ik had er nooit echt aan ge­dacht dat ik ook zélf molenaar kon worden. Totdat ik met een mole­naar in gesprek kwam. Toen bleek dat ik de opleiding hier vlakbij voor
een groot deel kon volgen, bij De Passiebloem.”

De Passiebloem is een oliemo­len. Is dat extra bijzonder?

“Jazeker. Je wordt in Nederland op­geleid om op elke windmolen te draaien. In de basis heb je daar de kennis voor. Maar er zijn natuurlijk veel verschillende molens. Een ko­renmolen kun je in je eentje draaien, maar bij De Passiebloem is een oliemolen en dat maakt het wel wat complexer. Het bovenste deel is gelijk aan andere molens, maar er­onder ‘hangt’ een fabriekje waar we olie maken uit oliehoudende za­den. Omdat het een redelijk inge­wikkeld proces is, is het van belang dat er twee of drie molenaars aan­wezig zijn als de molen draait.”

U draaide al een tijdje mee als vrijwilliger, maar nu mag u ook zelfstandig aan de gang. Hoe vaak kunnen we u vinden in De Passiebloem?

“In principe sta ik één keer per maand ingeroosterd. Daar omheen doen we nog andere activiteiten, bijvoorbeeld met groepen. Ik denk dat ik ook nog op een andere molen ga meedraaien, want ik vind het erg leuk om te doen.”

Hoe voelt het om als molenaar op de stelling te staan?

“Ik heb de molen onder controle maar ik houd altijd een heilig ont­zag, want het is een machtige ma­chine en wind is een kracht van je­welste. Je weet dat je niet alles in de hand hebt. Bovendien wemelt het binnen van de tandwielen, assen en andere draaiende delen dus je moet heel alert blijven. Maar tegelijker­tijd is het gewoon volop genieten.”

Bron: De Stentor

Evenementen

  • Er staan geen evenementen agenda

Bedrijventerrein OVB